torstai 7. helmikuuta 2013

Nelos-olut ruokakauppoihin, taloustutkija vastaa

Vuosisadan kysymys:
Pitäisikö rahan arvon pilkkua siirtää yksi numero vasemmalle?

IL, 23.3. 2013: HS: Suomi on euroalueen kalleimpia maita
IS, 23.3. 2013: HS: Vain yksi asia Suomessa on halpaa

Sinenmaan Taloustutkimus on tehnyt selvityksen, mitä tapahtuisi, jos pilkkua siirrettäisiin vasemmalle. Mitä etua tästä pilkun siirrosta piirun verran vasemmalle on vaikkapa verottajalle ja kaupalle, johtava taloustutkija Sinenmaa, Sinenmaan Taloustutkimuslaitoksesta?

- Niin. Kuten tiedetään, Suomen hintataso on tuplasti korkeampi kuin Viron hintataso. Jos alentaisimme hintatasomme kymmesosaan nykyisestä, niin silloin suomalaiset eivät enää hakisi viinojaan Virosta. Satoja miljoonia euroja jäisi silloin kotimaiseen kulutukseen. On laskettu, että viinaralli ulkomailta on ainakin 500 miljoonaa euroa Suomelle tappiollista.

Samoin tupakan salakujetus Suomeen loppuisi, kun Suomi olisi niin halpa, ettei muualta yksinkertaisesti olisi kannattavaa edes ammattirikollisille kuljettaa tänne salaa savukkeita, puhumattakaan muista huumeista, kuten marihuanasta, amfetamiinista tai heroiinista.

Kun Suomen hintataso olisi viidesosa Viron hintatasosta, niin silloin virolaiset tulisivat ostamaan viinansa Suomesta, eikä niin kuin nyt tapahtuu. Suomeen tulisi vähintään sama määrä valuuttaa pelkästä halvan viinan myynnistä, mitä nyt suomalaiset kantavat ulkomaille.

Olen listannut tähän olennaisemmat hyödyt, joista Suomi pääsisi nauttimaan, kun pilkku siirrettäisiin piiru vasemmalle:

01. Suomalaisten viinanjuontia ei tarvitsisi holhota.
02. Tänne ei enää tulisi halpatyövoimaa.
03. Tupakan salakuljetus loppuisi välittömästi.
04. Suomalaiset eivät menisi viinanhakumatkoille.
05. Ulkomaalaiset tulisivat Suomeen ostamaan halpaa viinaa ja suomalaisten valmistamia tavaroita.
06. Suomen vienti räjähtäisi kasvuun.
07. Suomalaiset joutuisivat vähän miettimään, mihin rahansa käyttäisi.
08. Ulkomaalaisia investointeja virtaisi Suomeen.
09. Suomi saisi kaikki Oasis-plus-luokan laivatilaukset.
10. Suomalaisten työttömyys putoaisi lähelle nollaa.
11. Sosiaaliset ongelmat vähenisivät rajusti, kun ihmisillä ei enää olisi joutavaa aikaa joutavuuksiin.
12. Kaupungeilla olisi reilusti varaa laittaa sossun rahat infraan.
13. Huumeiden salakuljetus Suomeen tyssäisi kokonaan.
14. Lähikauppojen kaljan myynti kasvaisi.
15. Nelos-olut ja viinit saisivat edelleen olla vain Alkon tuotteita.
16. Suomalaisten fyysinen kunto nousisi työllisyyden parantuessa.
17. Suomalaiset yritykset pysyisivät Suomessa.
18. Yhdysvaltain suuryritysten ei enää tarvitsisi kiertää Suomen veroja.
19. Valtion ei tarvitsi tehdä turhia yritysten kehittämistutkimuksia.
20. Julkinen valta ei enää tarvitsisi konsulttidemokratiaa

Vaikuttava lista, mutta vähentäisikö pilkun paikan muutos alkoholin kulutusta, taloustutkimusjohtaja Sinenmaa?

- Niin. Ainakin viinaralli ulkomailta loppuisi tyystin.On laskettu, että suomalaiset ovat hakeneet ulkomailta jopa kolmanneksen viinaksistaan, jopa oluttakin enemmän mitä on suomalaisen päivittäiskaupan oluen myynti, joten karkeasti arvioiden viinan kulutus laskisi huimasti.

Miksei kukaan ole aiemmin esittänyt tätä ajatusta, Sinenmaan Taloustutkimuslaitoksen johtava taloustutkija Sinenmaa?

- Aiemminhan finanssikapitalismia ajavat hallitukset ovat pyrkineet edesauttamaan pääomien kerääntymistä keskiaikaisilla menetelmillä, eikä siksi kukaan ole huomannut sitä, että kilpailutaloudessa kaikki keinot ovat sallittuja.
Rikkaiden etujärjestönä oleva kansaneduslaitos toimijoineen ei ole ymmärtänyt sitä, että alentamalla kansan elinkustannuksia reilusti, niin siitä saatava hyöty on moninkertainen verrattuna siihen tilanteeseen, että hintoja ja palkkoja aina vain nostettaisiin, kuten rikkailla on aina ollut tapana, koska putkiaivoina he eivät pysty muunlaiseen ajatteluun.
Voidaan jopa todeta, että rikkaat eivät halua tulla Impivaarasta -talouden keskisajasta- nykyaikaan, vaan tuhertavat siellä itkua vääntäen maailmanparannusoppejaan, joiden ainoa tarkoitus on saada kaikki kulutushysterian valtaan, jotta rikkaiden köyhyystuntemukset pysyivät taka-alalla.

Tutkimusjohtaja Sinenmaa. Oletteko siis sitä mieltä, ettei nelosolutta tarvitsekaan siirtää maitokauppoihin, ja viinitkin saisivat jäädä Alkoon?

- Kyllä näen asian näin. Tietysti kaikki riippuu siitä, pystyvätkö poliitikot kuuntelemaan kansan asiantuntijan sanomaa, mutta luotan siihen, että poliitikoiden nuorempi sukupolvi ei enää ole niin sairaasti rahariippuvaista kuin 60-luvun hippisukupolvesta kasvanut poliitikkojen sukukunta.
Tästä tutkimusasiantuntijoiden ja media-asiantuntijoiden eroistahan on tehty juuri tieteellinen tutkimus, jonka Talouselämä julkaisi 5.helmikuuta, 2013: Ajattelemisen aihetta: Enemmän taloustutkimusta tekevät ekonomistit eivät patsastele mediassa

Jos tavoite on rikkaiden rikastuttaminen, niin pilkun siirto vasemmalle on huono vaihtoehto. Mutta jos pilkun siirtoon ynnätään täystyöllisyys, halpatyövoiman loppu, ulkomaisten sijoitusten kasvu, viinan matkustajatuonnin loppuminen, valtion verotulot, lähikauppojen säilyminen, absoluuttisen alkoholin kulutuksen lasku, viinaturistien maahan ryntäys, niin  vaakakuppiin jää vain hyviä puolia. Asiasta päättäminen on poliitikkojen tehtävä.

Suhteellisuusteoriaa: Jos siirryt askeleen vasemmalle, sinun edessäsi olevat asiat näyttävät siirtyneen oikealle. Joten, jos hallitusta siirretään piirun verran vasemmalle, niin silloin talouspolitiikka on entistä oikeistolaisempaa. Tämä huomataan selvästi vasemmiston oikeistolaistuneesta politiikastakin. Poliitikot voisivat oikaista oikeistolaisemman talouspolitiikkansa siirtämällä rahan arvon pilkkua samaten piirun verran vasemmalle.

AL, 19.2. 2013: Oluen rahtaaminen ulkomailta Suomeen lisääntyi huimasti
YLE, 6.1. 2013: PTT: Nelosolut ruokakaupoissa puolittaisi olutrallin ulkomailta
KU, 6.1. 2013: Viikon kysymys: Pitäisikö nelosolut siirtää ruokakauppoihin?
IS, 6.1. 2013: PTT: Nelosoluen kauppamyynti pelastaisi pikkumyymälöitä
HS, 5.1. 2013: Yhdysvaltalaiset jättiyhtiöt välttyvät veroilta Suomessa
Blogi, 23.1. 2013: Palkkojen lasku, Viina, VR-monopoli hyvinvointivaltio
Blogi, 07.1. 2013: Muurahaisten talousoppi
Blogi, 21.3. 2013: Hintatason nosto katastrofi Suomelle

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tottahan se on, että sen sijaan että a olutta jaetaan kalliilla tehottomalla logistiikalla muutamassa harvassa paikassa, sitä jaettaisiin hivenen halvemmalla tehokkaammalla logistiikalla useammassa paikassa.

Jännää että valtionyhtiön monopoliyhtiön toimitusjohtaja avaa suunsa, onhan yrityksellä hallitus ja hallintoneuvosto.

Vai halutaanko ylläpitää monopolilla miljonäärejä?

Brainleak kirjoitti...

Näyttää siltä, että poliitikot haluavat ylläpitää hajautettua alkoholikauppaa; nimittäin nyt poliitikot haluavat, että suomalaisten ei tarvitse hakea viinaa yhdestä paikasta, vaan Virosta ja muualta maailmasta.

Jos ihan oikeesti halutaan Suomen hyvää, niin ainoa keino on rahan arvon nosto, eli pilkun siirto vasemmalle. Nythän Viron eurohinnoissa pilkku on niin vasemmalla, että!

Kapitalismi ei voi toimia, jos valtio ei voi kilpailla hinnoilla. Hintakilpailua ei ole se, että rahan arvoa lasketaan, eli rahaa painetaan lisää tai hintoja/palkkoja nostetaan, koska sellainen ainoastaan köyhdyttää kansaa.

Väitän jopa, että 1963 tapahtunut pilkun siirto kaksi piirua vasemmalle oli osasyy hyvinvointiyhteiskuntaan. Mutta. Johtuen sen jälkeen jatkuvasti tapahtuneista rahan arvon laskuista olemme menettäneet kilpailukyvyn...